×

İthal Gebe Koyunların Beslenmesi

İthal Gebe Koyunların Beslenmesi

Selamlar,

Sizlere bu bölümde sizlere yurtdışından aldığınız Romanov ve Et Merinosu Koyunlarınızın beslenmesi hakkında bilgi vereceğim. Bu bilgiler benim çeşitli kaynaklardan derlediklerim ve kişisel tecrübelerimden oluşmaktadır. Umuyorum ki sizde kendi tecrübelerinizi ve deneyimlerinizi birleştirerek aldığınız koyunlara iyi bakar ve istediğiniz verimi alırsınız.

Öncelikle şunu bilin ki koyun ithal ettiğinizde gelecek olan hayvanlar farklı iklim ve koşullardan geldiklerinden, uzun bir yolculuk yaptıklarından hem yol yorgunu olacaklar hem de stresli olacaklardır. Yolda yeterince beslenemediklerinden dolayı da halsiz, bitkin ve yorgun olabilirler. Bu durum dış görünüşlerine de yansıyacağından ilk bakışta şaşırabilir hatta beğenmeyebilirsiniz. Ama birkaç gün sonra sizin onlara sunduğunuz iyi koşullara ve yemlere alışacaklar, kendilerini hızla toparlayacak ve 1-2 hafta içinde ilk gördüğünüz koyunlardan çok farklı bir hale gelecekler. İşte o zaman “iyi ki ithal etmişim” diyeceksiniz, bundan hiç kuşkunuz olmasın; tecrübeyle sabittir 🙂

Sizlere ilk önerim gelen hayvanın tırdaki yediğine bakmanız, eğer artan olduysa kalanı almanız ve elinizdeki yemle karıştırarak kendi yeminize alıştırmanızdır. Diğer önerim ise  gelen koyunu bahar veya sonbaharda aldıysanız direk meraya çıkarmayın, kuru yem ve ot verdikten sonra alıştırma yaparak çıkartın. Unutmayın ki ani yem değişiklikleri her zaman risklidir, alıştırma yaparak yavaş yavaş alıştırma yapmak en doğrusudur. Veteriner önerisiyle “Enterotoksemi” aşısı yapmak ve/veya “vizyofort” gibi koruyucu takviye yem katkısı verebilirsiniz.

Genel olarak koyun koça verildikten sonraki ilk üç ay koyunlar meradaysa ek bir beslemeye ihtiyaç yoktur. Ancak ot durumu yeterli değilse meraya çıkmadan önce 200-250 gr. kadar ek yem verilebilir.

Gebeliğin son 45-50 günü önemlidir. Bu dönemde verilecek ek yemleme yavrunun sağlıklı ve iri olmasına, anneninde sütünün yeterli gelmesine katkısı olacaktır. Özellikle Romanov koyunu doğası gereği çoklu doğum yapacağından ek yemlemenin katkısı tartışılmazdır.

Ek verilen yemleme 250-300 gr. dan başlamalı ve doğum yapana kadar 700-800 gr. ma kadar çıkarılmalıdır.

Ek yemlemede protein kaynağı olarak kepek, ayçiçeği-pamuk tohumu-soya vb. küspelerden ve tahıllardan ( arpa-mısır-buğday-darı..) yararlanılabilir.

Örnek olarak; 250 kg. arpa, 110 kg. kepek, 100 kg. küspe, 7 kg. mermer tozu, 3 kg. tuz-vitamin-mineral karışımı olabilir. ( sizin için en uygun karışımı zirai danışmanınıza sorunuz )

Turgut YEŞİLIRMAK

Zooteknist Ziraat Mühendisi

Translate »