Romanov mu Merinos mu Almak Daha Karlı
Merhaba,
Şimdi sizlere en çok sorulan sorulardan biri olan “acaba hangisini alsam daha karlı olur, Romanov’mu alayım Et Merinosu mu ?” sorusunu kendimce yorumlamak istiyorum, karar tabi ki sizindir.
Öncelikle söylemek isterim ki ithal ettiğimiz her iki ırkında kendisine göre artıları ve eksileri vardır. Birbirlerine benzer yönleri olduğu gibi farklı yönlerini de bilmek ve amacınıza göre karar vermeniz gereklidir.
Sizlere her iki koyun ırkı hakkında kısa ve öz bilgi vermeğe ve karşılaştırmaya çalışacağım, umarım yararı olur.
Her iki koyun ırkıda soğuğa dayanıklı ve sağlam yapılıdırlar. Yaşadıkları yere, geldikleri ortama kolay adapte olur, uyum sağlarlar. -30 dereceden +40 dereceye kadar adaptasyon gösterdikleri, yaşadıkları bir gerçektir.
Her iki koyun ırkı da hem mera besiciliğine hem de ağıl besisine uygundur.
Her iki koyun ırkı da mevsime bağlı kızgınlık göstermez, doğum yaptıktan 10-15 gün sonra koç için hazır olurlar. Örneğin; Romanov koyunları 5 aylık gebelik süresinden sonraki 15 gün içinde tekrar kızgınlık gösterir ve eğer koça verilirse hamile kalır. Böylece teorik olarak yılda iki kez yavru alınmış olur, her doğumda da 2-4 yavru verdiği düşünülürse 1 yılda 4-8 yavru almak mümkün olacaktır. Pratikte ise tavsiye ettiğim doğum yapan koyunun 2 ay hem kuzusunu rahatça emzirmesi hem de dinlenmesi için koça vermemek olacaktır. Bu şekilde dahi ülkemizdeki koyunlardan daha karlı olacağı kesindir. Tabi ki iyi bakım ve beslemeleri yapılır, gerekirse takviye süt desteği verilirse. Et Merinosu da genetik yapısından dolayı Romanov gibi kızgınlık gösterir ancak 1.8 oranında ikizlik oranı vardır. Yani her üç doğumdan 2’sinde ikiz doğurabilir, böylece 21 ayda ortalama 5 adet nitelikli yavru elde edilir.
Farklarına gelince Romanov Koyunları küçük-orta yapılı ırklardandır. Dişileri 40-50 kg, erkekleri ise 60-80 kg. dır. Et Merinosunun ise ağır yapılı, hızlı gelişen ırklardan kabul edilir. Dişileri 50-70 kg., erkekleri 70-90 kg. dır. Romanov erkek kuzuları 90-100 günlük beside 30-35 kg olurken Et Merinosları aynı süre içinde 45-50 kg.’ma ulaşırlar. Doğum ağırlıkları da oldukça farklıdır. Romanov kuzuları ortalama 2 kg. doğarken Et Merinosu kuzuları ort. 3.5 kg doğarlar.
Romanov koyunları boynuzsuzdur, kısmen erkeklerinde boynuz görülür. Et Merinoslarının erkekleri ise gösterişli boynuzlara sahiptirler.
Yetiştirici olarak siz koyun özelliklerinden ziyade “ne amaçla almak ve bakmak istiyorsunuz : kasaplar için erkek kuzuları kuzu besisi olarak satmak mı yoksa doğacak yavruları damızlık olarak satmak mı ? Bu kararı yörenize ve niyetinize göre verdikten sonra seçimi yapmanız daha kolay olacaktır. Eğer bulunduğunuz çevrede kuzu satan ve devamlı talebi olan yerler varsa “Et Merinos”u almanız daha iyi olacaktır. Romanov alrsanız kasaplara et için değil damızlık isteyenlere satmanız sizin için daha karlı olacaktır.
Şimdide size ithal aldığınız koyunların bakım beslenmesi ile ilgili kısa bilgi vermek istiyorum. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki ithal koyunların yerli koyunlarımızdan beslenme yönünden bir farkı yoktur. Elinizde halehazırda koyun varsa ve yetiştiriciliğini yapıyorsanız ve (tabi ki tekniğine uygun-yeterli besleme şeklinde) onları nasıl besliyorsanız aynı şekilde ithal ettiğiniz koyunları da bakıp besleyebilirsiniz. Aralarında ki fark ithal ettiğiniz koyunların genetik özelliklerinden dolayı hızlı gelişmeleri ve üremeleridir.
M.Turgut YEŞİLIRMAK
Zooteknist Ziraat Mühendisi
GSM / Whatsapp : 0505 858 55 11